1.Valitse avain

Valitse avain, jota haluat työstää ja lue se muutaman kerran läpi. Työskentely vaatii kokonaisvaltaista paneutumista ja vaivannäköä. Ilman niitä et kykene luomaan uusia ajatus- ja toimintamalleja.

2. Tee avain ja pidä työkirjaa

Hanki vihko, johon kokoat tekemäsi avaimet ja josta syntyy opiskelun työkirja. Käy läpi avaimiin sisältyvät asiat, vastaa kysymyksiin, ota kantaa avaimen tarjoamiin eri näkökulmiin. Nämä asiat on tehty tutkittaviksi, ei uskottaviksi. Niissä on viriketekstejä ja kysymyksiä, asioita ajateltaviksi, väittämiä mietittäviksi.

3. Pura puhumalla

Lue avain ja siitä kirjoittamasi teksti ääneen. Asioiden ääneen sanominen aktivoi tunteet, lisää sanojen painokkuutta ja toden tuntua. Tuloksekkainta on purkaa avain toiselle ihmiselle lukien.

4. Työstä tunnetilojasi

Jos et arvota sitä, mitä avaimet sinusta paljastavat – et tuomitse, moiti tai mitätöi itseäsi – voit todeta: ”Näin on.” Sen jälkeen kysyt itseltäsi: ”Entä nyt?” Vastauksen pohtiminen on uuden ajatusmallin luomista. Näin viet avaimen avulla kehitystäsi eteenpäin. Lisäksi pystyt edistämään mielesi kykyä käsitellä, yhdistellä ja eritellä asioita. Avain aktivoi alitajuiset prosessit, jotka edistävät juuri sitä muutosta, joka näkyy käyttäytymisen muutoksena.