Elämäntaitoneuvonta

Avaimet ovat käyttökelpoinen työväline elämäntaitoneuvonnassa, jopa puhelimitse annettavassa.

Työnohjaus

Työnohjaustilanteessa avaimen valitsee usein ohjaaja, jos työtapa on ohjattaville uusi. Jokainen tekee mittarinsa työskennellen hiljaa itsekseen 10–15 minuuttia. Tehtävät puretaan lukemalla ne ääneen ja kertomalla, mitä itsetuntemusmatka on tuottanut.  Avaimien avulla lukkiutunut tilanne pyritään laukaisemaan. Jokainen käy vuorollaan läpi oman teemansa, ja samalla toiset oppivat.

Terapia

Ajattelun avaimia voi käyttää myös osana terapiaa ja valmennuksia. Ne soveltuvat hyvin lisämateriaaliksi ja kotitehtäviksi terapiakertojen välille.

Ohjaustyö

Eri alojen ihmissuhdeammattilaiset, kuten kouluttajat, kurssien pitäjät, ohjaajat ja terapeutit, voivat ottaa avaimet avuksi ohjaustyöhönsä. He voivat käyttää niitä muiden menetelmien rinnalla ja soveltaa ammatillista osaamistaan esimerkiksi avaimen purkamisen ja palautteenannon yhteydessä. Ryhmänohjaaja ohjaa ajankäyttöä ja pitää työskentelyn tavoitteiden suunnassa, sekä osallistuu aktiivisesti lisäkysymyksillä ja kommenteilla.

Oma työskentely

Kun työskentelet avaimien kanssa yksin, ideana on tulla ”itsellesi näkyväksi” ja saavuttaa itsetiedostuksen tila – edes hetkeksi. Käyttämällä niitä omalla tavallasi itseäsi varten opit parhaiten, koska kamppailet vain itsesi kanssa etkä voi verrata itseäsi kehenkään toiseen. 

Lähde: Elämäntaitomittarit – miten selviydyn ihmisviidakossa (WSOY: 1998).